Max in Rio

Rio de Janeiro maakt zich op voor het WK voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016). Het is de Braziliaanse stad die wereldwijd het meest tot de verbeelding spreekt. Max was er al eens correspondent, nu is hij er terug. Voor EenVandaag maakte hij er de volgende reportages:

Paus Franciscus in Brazilië. In het grootste Rooms-Katholieke land verliest het Vaticaan snel terrein aan kerken van de omstreden Pinkstergemeente. In ruil voor geld beloven ze wonderen. Max ontmoet een gelovige die zegt te zijn "genezen" van zijn homoseksualiteit en van AIDS - beide volgens hem het werk van de duivel.

De Brazilianen gaan de straat op. Max over de aanhoudende protesten. Het begon met woede over de prijsverhoging van het openbaar vervoer. Inmiddels gaat het over de corruptie, het bouwen van grote geldverspillende voetbalstadions en de ongelijke verdeling van de nieuwe welvaart.

Het Brazilië van Oscar Niemeyer. Hij was een van de pioniers van de moderne architectuur - en de beroemdste nog levende architect ter wereld, toen Max het laatste TV interview bemachtigde met deze unieke Braziliaan. De enige architect die een hele hoofdstad ontwierp overleed op 5 december 2012 - 10 dagen voor zijn 105e verjaardag. 

Een nieuw beeld van Rio de Janeiro.  Het is een van de mooiste steden ter wereld, maar als Rio het nieuws haalde ging het meestal over armoede en geweld. Klopt dat beeld nog wel? Max gaat op onderzoek uit in alle delen van deze stad – op de stranden, in de luxe woonwijken, en in de ghettos.

De volkswoede in Brazilië kwam ook uitgebreid aan de orde in dit gesprek bij Knevel en van de Brink. Aan tafel bij Pauw en Witteman vertelde Max eerder over zijn nieuwe leven in Brazilië en zijn rol in een muzikaal eerbetoon aan de beroemdste Braziliaanse film aller tijden, Orfeu Negro.