Max in Rio

Rio de Janeiro heeft het WK voetbal (2014) achter de rug en maakt zich nu op voor de Olympische Spelen (2016). Het is de Braziliaanse stad die wereldwijd het meest tot de verbeelding spreekt. Max was er al eens correspondent, nu is hij er terug. Voor EenVandaag maakte hij er de volgende reportages:

 

Rio de Janeiro en haar strandcultuur. In de stad waar straatarm en steenrijk op meters afstand van elkaar wonen, biedt het strand een uitlaatklep voor sociale spanningen. Waar wij Nederlanders naar het strand gaan om lui onderuit te gaan is het strand van Rio écht een ontmoetingsplek. Een combinatie van dorpsplein, terrasje en sportveld waar arm en rijk samen gebruik van maken.

De favelas van Rio. Max kijkt rond in de grootste sloppenwijk van Zuid-Amerika. Het is niet alleen kommer en kwel wat hij er aantreft. Over de favelas valt ook veel positiefs te melden. De bewoners kunnen je uitleggen hoe je zonder hulp van de overheid op eigen benen kunt staan.

Tumult rond het WK. Ook al zijn Brazilianen gek op voetbal, niet iedereen is happy met het WK. Complete sloppenwijken zijn schoongeveegd om plaats te maken voor nieuwe stadions en infrastructuur. Een reportage vanuit ’s werelds beroemdste voetbalstadium, het Maracana, en de wijken er omheen.

Ondernemen in Brazilië. Bas Greiner runt een stroopwafelketen in Brazilie. Ondernemen in Brazilie is geen sinecure; afspraak is vaak géén afspraak. En soms moeten er officials worden omgekocht.

Paus Franciscus in Brazilië. In het grootste Rooms-Katholieke land verliest het Vaticaan snel terrein aan kerken van de omstreden Pinkstergemeente. In ruil voor geld beloven ze wonderen. Max ontmoet een gelovige die zegt te zijn “genezen” van zijn homoseksualiteit en van AIDS – beide volgens hem het werk van de duivel.

De Brazilianen gaan de straat op. Max over de aanhoudende protesten. Het begon met woede over de prijsverhoging van het openbaar vervoer. Inmiddels gaan het over de corruptie, het bouwen van grote geldverspillende voetbalstadions en de ongelijke verdeling van de nieuwe welvaart.

Het Brazilië van Oscar Niemeyer. Hij was een van de pioniers van de moderne architectuur – en de beroemdste nog levende architect ter wereld – toen Max het laatste TV interview bemachtigde met deze unieke Braziliaan. De enige architect die een hele hoofdstad ontwierp overleed op 5 december 2012 – 10 dagen voor zijn 105e verjaardag. 

Een nieuw beeld van Rio de Janeiro.  Het is een van de mooiste steden ter wereld, maar als Rio het nieuws haalde ging het meestal over armoede en geweld. Klopt dat beeld nog wel? Max gaat op onderzoek uit in alle delen van deze stad – op de stranden, in de luxe woonwijken, en in de ghettos.

De volkswoede in Brazilië kwam uitgebreid aan de orde in dit gesprek bij Knevel en van de Brink. Aan tafel bij Pauw en Witteman vertelde Max eerder over zijn nieuwe leven in Brazilië en zijn rol in een muzikaal eerbetoon aan de beroemdste Braziliaanse film aller tijden, Orfeu Negro. Bij Humberto Tan’s RTL Late Night ging het over de komst van Oranje naar Rio en de ambities van Max om een tv-serie te maken over die stad.